Recept

Eendeborst met Thaise basilicum

Beeld colourbox

Ingrediënten voor vier personen:

• 2 eendeborstfilets
• zout, peper
• 4 sjalotjes
• 3 teentjes knoflook
• stukje gember­wortel (5cm)
• 2 rode pepers
• 1 eetlepel groene peperkorrels
• 1/2 bosje Thaise ­basilicum
• 2 eetlepels oestersaus
• 2 eetlepels Thaise vissaus
• 1/2 eetlepel suiker
• 1/2 eetlepel olie

Bereidingswijze

Thaise basilicum is helaas niet te vergelijken met de basilicum die bij de supermarkt te koop is. U moet ervoor naar de toko en ik kom het ook weleens tegen op de markt. Daar kunt u waarschijnlijk ook verse groene peperkorrels aan takjes kopen. Neem ze mee, ze zijn lekkerder dan peperkorrels uit een potje!

Snijd het vel van de eendeborstfilets kruislings in met een scherp mes, zonder het vlees te raken. Wrijf de filets in met wat peper en zout. Zet ze apart. Pel de sjalotjes, snijd ze in de lengte doormidden en dan in de lengte in dunne reepjes. Pel de teentjes knoflook en hak ze fijn. Schil het stukje gemberwortel, snijd het in dunne plakjes en hak deze plakjes fijn. De rode pepers in dunne ringetjes snijden. Leg de peperkorrels in een zeefje en spoel af met water. Uit laten lekken. Haal de blaadjes basilicum van de takjes.

Wrijf een koekenpan in met olie en verhit op een middelhoog vuur. Leg de eendeborst met het vel naar beneden. Bak deze kant in een minuut of twaalf bruin en knapperig. Keer de eendeborsten en bak deze kant een minuut of acht. Haal de eendeborsten uit de pan en zet ze, afgedekt, apart. Giet wat van het vet uit de koekenpan, houd ongeveer twee eetlepels over in de koekepan (bewaar de rest van het vet, als u er sperziebonen of groene aspergetips in roerbakt, geeft dit een heerlijk extra smaakje).

Bak in het achtergebleven vet de sjalotjes lichtbruin, voeg de knoflook en gember toe. Even laten meefruiten. Voeg de rode peper en de groene peperkorrels toe. Nu de eendeborstfilets in dunne plakjes snijden. Voeg toe aan de koekenpan. Roer er de oestersaus, vissaus en suiker door. Zet het vuur hoog en roer alles nog één minuut door. Roer de Thaise basilicum erdoor maar bewaar een paar blaadjes voor de garnering.

Doe het gerecht over op een serveerschaal en garneer met de basilicum. Serveer er een kom witte rijst en roergebakken sperziebo­-nen of groene aspergetips bij. Breng op smaak met een beetje sojasaus en wat druppels sesamolie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden