AfscheidLodewijk Dros

De laatste

Lodewijk Dros Beeld Werry Crone
Lodewijk DrosBeeld Werry Crone

Door de viruscrisis verschijnt Letter&Geest sinds maart ruggelings met Tijd, door nietjes verbonden. Morgen zijn beide magazines historie.

Die van Letter&Geest (☆1990 - †2020) wordt vandaag prachtig geboekstaafd door Henri Beunders – een klein requiem over 30 jaar ideeënstrijd en schoonheid, waarheidsdrift en geestverruiming.

Jann Ruyters beziet de veranderingen in de literatuurbesprekingen in dit katern en elders. Oud-hoofdredacteur Frits van Exter legt in een column uit waar­om Letter&Geest er nooit had mogen zijn.

In de annalen van Trouw trof ik een kritiek aan van Joan Hemels, professor in de commu­nicatie­wetenschap, die het daar hartgrondig mee eens was. In 1993 beklaagde hij zich over al die ‘pagina’s vol beschouwelijke, filosofische thema’s die ik ook niet meer kan bevatten’.

Zeker is dat Letter&Geest z’n lezers zelden onderschatte; het mocht moeilijk wezen, zoals de naamgevers van het katern – Paulus, Augustinus, Kellendonk – in hun zoektocht naar het ondoorgrondelijke de diepgang niet schuwden.

Waar Hemels in 1993 gelijk in had, was wat hij erover vaststelde: “Dat is iets voor een weekblad of een maandblad.”

Hemels kon niet voorzien hoezeer de bladenwereld zou veranderen; kranten namen de rol van week- of maandblad deels over. Niet in de laatste plaats door Letter&Geest, het meest onkrantse deel van dagblad Trouw, dat ook in vormgeving nergens op leek.

Met een kleine buiging voor de traditie van Letter&Geest, zijn ma­kers én lezers maak ik plaats voor de geest, die waait waarheen hij wil.

Lodewijk Dros, chef van Letter & Geest

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden