TaalPeter-Arno Coppen

De 500ste aflevering, een kleine terugblik

U hebt vast de tel niet bijgehouden, maar dit is de vijfhonderdste aflevering van deze rubriek van mijn hand. Drie en een kwart jaar geleden nam ik het stokje over van Jaap de Berg, die destijds de zorg uitsprak dat ik als taalkundige misschien de taalcritici niet welgevallig genoeg zou zijn. Immers, taalkundigen hebben het onuitroeibare imago dat zij alles maar goed vinden en geneigd zijn om elke taalfout juichend binnen te halen als interessante taalontwikkeling.

Inmiddels moet ik constateren­­ dat ik dat imago inderdaad niet helemaal heb kunnen uitroeien. Je kunt nog zo vaak de officiële taalregels aanhalen en zelf zelden op een taalfout te betrappen zijn, zodra je iets meer over een taalfout zegt dan dat hij fout is, ben je zo’n geval voor sommige lezers al aan het goedpraten.

Goedpraten of veroordelen

In werkelijkheid ben ik helemaal niet geïnteresseerd in het krampachtig goedpraten of juist krachtig veroordelen van taalvormen. Ik ben graag bereid om de taalnorm op te zoeken en toe te lichten, maar ten eerste is die norm vaak helemaal niet zo duidelijk, en ten tweede is hij ook nog eens veranderlijk, en dat is maar goed ook anders gebeurde er niets. Anderzijds betekent dat ook weer niet dat alles altijd maar goed is. De taalnorm lijkt wel degelijk af en toe een remmend effect op taalontwikkelingen te hebben, en ook dat kan zijn waarde hebben.

Maar hoe moet je daarmee dan omgaan? Naar mijn idee met gezond verstand. Als je gehecht bent aan een taalnorm, kun je die altijd opzoeken (en bij spellingkwesties kun je dat maar beter altijd doen). En dan respecteren, maar er niet al te krampachtig over doen.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden