null Beeld
Beeld

ReceptLezersinzending

Bootjesvoer op het ankerplekje

Elke week plaatst Trouw een recept dat door een lezer naar recepten@trouw.nl is gestuurd. Deze week een recept van Annette van Gemerden.

Annette van Gemerden

Onze vakanties brengen wij door aan boord van onze zeilboot. Afhankelijk van wind en weer, op het ritme van het getij. Wij scharrelen rond in Zeeland, zeilen naar havens aan de Belgische en Franse kust. We steken het kanaal over en maken prachtige zeiltochten langs de Engelse zuidkust. We bezoeken mooie plekjes en maken een avondwandeling over het strand of door een stadje.

We gaan ook wel voor anker voor de nacht. Geen drukke jachthaven, maar de rust van de ankerplek. Voor die gelegenheden heb ik extra voorraad aan boord: blikvoedsel en houdbare zuivel. Want als je ergens voor anker ligt, kun je niet zomaar de wal op om uit eten te gaan of om boodschappen te doen. Maar als je de hele dag hebt gezeild dan is een warme maaltijd erg welkom en met slechts twee pitjes om te koken is enige creativiteit gewenst.

De zeilboot ligt op een mooi ankerplekje in Zuid Engeland. De dag loopt ten einde en het is heel rustig op de rivier, de stilte wordt slechts verbroken door een voorbij varend motorbootje. We drinken wat en het schaaltje met nootjes is in een oogwenk leeg. Tijd om te gaan koken: ‘bootjesvoer’. Dat is eten uit de voorraad, aangevuld met goed houdbare verse producten. Gisteren hebben we lekkere dingen gekocht: amandelkoekjes en chocolade voor bij de koffie, kaas en verse groenten. Alles is aan boord om een eenvoudige doch voedzame maaltijd te bereiden. Bootjesvoer is gemakkelijk en snel gemaakt. Even later zitten we te eten bij de ondergaande zon…..

Op een camping of vakantiepark smaakt dit ook heel goed! En wil je minder of geen vlees eten, dan kun je ook tonijn uit blik nemen of jackfruit in plaats van ham.

Ingrediënten voor vier personen:

• 350-400 gram pasta, het maakt niet uit welke soort. Mijn voorkeur gaat uit volkoren fusilli, daar blijft de saus lekker aan hangen

• een blik ham (ongeveer 450 gram)

• twee pakjes houdbare room voor warme bereiding (bijv. kookroom)

• een potje of blikje zongedroogde tomaten in olie

• olijfolie

• scheutje (witte) wijn

• twee uien

• twee teentjes knoflook

• een grote rode paprika

• een bakje champignons

• een courgette

• een pakje ontbijtspek

• 100 gram geraspte kaas (Parmezaanse of iets anders)

• zout en peper

• gedroogde Italiaanse kruiden

Bereiding

Pel en snipper de uien en de knoflookteentjes. Was de paprika en de courgette. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika en snijd de paprika en de courgette in blokjes of reepjes. Maak de champignons schoon met keukenpapier en snijd de champignons in schijfjes. Kleine champignons kunnen doormidden of in vieren gesneden worden. Haal de ham uit het blik, verwijder de gelei en snijd de ham in reepjes of blokjes. Snijd het ontbijtspek en de zongedroogde tomaten in reepjes.

Breng ruim water in een pan aan de kook. Voeg zout toe aan het kokende water en laat de pasta in het water glijden. Breng opnieuw aan de kook en volg de bereiding op de verpakking. Verwarm een andere pan op het vuur en doe daarin olijfolie. Bak daarin de spekreepjes. Als het spek een beetje uitgebakken is dan voegt u er de ui, knoflook, paprika en courgette aan toe, champignons het laatst. Als de groenten gebakken zijn dan kan de ham erbij. Roerbak het mengsel even tot alles goed warm is. Voeg een scheut(je) witte wijn toe en laat de alcohol even verdampen. Zorg dat het mengsel goed warm blijft.

Laat de gekookte pasta uitlekken in een vergiet of zeef. Vang wat kookvocht op, dat kun je later toevoegen als het gerecht te droog is. Doe de room bij het ham/groentemengsel. De tomaatjes als laatste, die hoeven alleen maar warm te worden. Voeg naar smaak peper, zout en kruiden toe. Doe de uitgelekte pasta erbij en indien nodig wat kookvocht. Schep alles door elkaar en serveer het goed warm. Strooi er op het bord geraspte kaas overheen. Eventueel wat verse sla en tomaten erbij en smullen maar!

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Wilt u zelf een recept insturen? Mail het naar recepten@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden