null Beeld
Beeld

ReceptJoke Boon

Bessen-kruidensalade

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Ik vertelde u al eerder over mijn moestuinbakken en de fruitstruiken die ernaast tegen de schutting staan. Dat zijn voornamelijk bessenstruiken: rode en goudgele frambozen, rode aalbessen, zwarte bessen en twee soorten kruisbessen: paarsblauwe en groene. Verderop in de tuin staat een kruisbessenstruik die ik jaren geleden van mijn vriendin Anneke kreeg. U snapt, als na het wachten het moment van plukken aanbreekt ben ik een gelukkig mens. Want ik ben dol op bessen: het knapperig velletje gevolgd door de sappig zoete verrassing binnenin.

Nu verscheen recent Dosia plukt bessen, van Dosia Brewer (uitgeverij Fontaine). Een boek vol heerlijke bessenrecepten plus een moestuin- en wildplukgids. Dat maakt het al tot een zeer compleet kookboek. Ik viel echter als een blok voor de keuzemogelijkheid die de lezer van dit boek krijgt. Bij elk recept geeft Dosia een veganvariant van het recept. Bijzonder sympathiek en zo bereik je dat iedereen het boek kan gebruiken. Aan de hand van Dosia’s kundige uitleg maak je gerechten voor elk moment van de dag: jam en gelei, ontbijt, brunch, lunch en hoofdgerechten, ijs en toetjes, taart, koek, drank en smaakmakers zoals fruitige azijnsoorten, bessenmosterd of rozebottelketchup.

Omdat het in mijn tuin tijd is om te oogsten viel mijn oog op de kleurige bessen-kruidensalade. Ik maakte de salade met de overvloed aan kruisbessen in mijn tuin, maar van Dosia mogen het ook andere of gemengde bessen zijn. Bij gebrek aan verveine gebruikte ik de door mijn tuin woekerende munt.

Ingrediënten voor een bij- of voorgerecht voor 2 personen

• halve komkommer
• 150 gram gemengde bessen
• 2 takjes basilicum, blaadjes geplukt
• 3 takjes koriander, blaadjes geplukt
• 2 takjes munt, blaadjes geplukt
• 100 gram mini mozzarellabolletjes (gehalveerd); Vegan variant: gebruik vegan feta in stukjes
• bieslookbloemen, of andere eetbare bloemen naar keuze

Voor de dressing
• 4 eetlepel aardbeienazijn (Dosia tipt als alternatief : prak een aardbeitje door gewone milde azijn)
• 2 el olijfolie

Bereiding

Snij de komkommer in stukjes en grotere bessen doormidden. Schep alle ingrediënten voor de salade door elkaar in een mooie slakom. Klop in een kommetje een dressing van de azijn, olie, versgemalen peper en zout. Druppel deze over de salade.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden