null Beeld
Beeld

ReceptJoke Boon

Appel-abrikozencrumble voor mijn koning

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Open brief aan Zijne Majesteit de Koning

Beste Majesteit,

Van harte gefeliciteerd met uw verjaardag! Ik heb begrepen dat u dit jaar naar Eindhoven gaat, dat is helaas een beetje ver van mijn woonplaats Amsterdam. Maar als u tijd over hebt bent u natuurlijk van harte welkom voor een kopje koffie met een stukje warme, zelfgebakken appeltaart. In verband met de bezoekregels rond corona kunnen we bij mooi weer ook in de tuin zitten, dan kan de rest van uw gezelschap ook gezellig aanschuiven.

Hoewel ik op dit moment van schrijven geen zicht heb hoe het weer vandaag zal zijn, leert de ervaring dat het voorafgaande jaren best fris kan zijn ook al is het eind april. Misschien wordt het wel een koude dag. Daarom heb ik een lekker verwarmend toetje voor u bedacht: een crumble van appel en abrikoos. Uiteraard géheel in stijl want oranje getint. Ik weet natuurlijk niet zeker of u ervan houdt, maar mijn gasten schrapen de schaal altijd leeg. Dit lekkere warme nagerecht kan goed van worden voorbereid, alleen het afbakken moet op het laatste moment gebeuren. Want ik weet niet of Maxima tijd en zin heeft om na al dat gezwaai nog in de keuken te gaan staan, ik zelf zou daar eerlijk gezegd geen zin meer in hebben.

Het is in ieder geval verwarmend mocht u het onverhoeds toch koud gekregen hebben. Een flinke toef slagroom of een bol roomijs ernaast is heerlijk, dat mag als je jarig bent. Ik wens u nog een prettige verjaardag en geniet van al het grootse en kleine dat u vandaag op uw pad zal treffen. Doet u ook Maxima mijn hartelijke groeten!

PS: Lange tijd had ik ook ambitie om prinses te worden. Omdat dat er niet inzat ben ik keukenprinses geworden.

Warme groet van uw landgenoot,

Joke Boon

Ingrediënten voor 4-6 personen

• 750 g zachtzure appels, zoals jonagold, elstar of goudreinet
• 250 g gedroogde abrikozen
• 1 limoen of een 1⁄2 citroen
• 1 el suiker
Voor de kruimellaag:
• 40 g suiker
• 75 g bloem
• 40 g boter
• 30 gram gepelde hazelnoten, grof gehakt

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 180 C. Schil de appels en snijd ze in stukjes. Snijd de abrikozen in vieren. Pers de limoen of citroen uit. Doe de appel, de abrikozen, het limoen- of citroensap en 1 eetlepel suiker in een pan met 50 ml water, roer door en breng aan de kook. Laat 15 tot 20 minuten zachtjes koken en contoleer geregeld of er nog genoeg water in de pan zit. Vul zo nodig aan met wat extra water. Draai het vuur uit en laat de moes iets afkoelen. Pureer de moes dan in de keukenmachine of met de staafmixer tot een grove moes. Doe over in een ovenvaste schaal of zes kleine bakjes.

Maak een kruimeldeeg door bloem, suiker en boter met de vingers door elkaar te kneden tot er kruimels ontstaan (zoiets als broodkruim). Meng de gehakte hazelnoten door het kruimeldeeg. Verdeel het deeg over de moes. Tot hier kan het voorbereid worden, het afbakken doet u op het laatste moment. Bak de crumble in het midden van de oven in 20 minuten bruin en krokant.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden