Recept

Aardappelsnacks met feta

Beeld TR

Fritters wil ik het niet noemen en de term hartige koekjes vind ik eng, dus noem ik deze baksels maar kroketjes. Ontstaan in een vlaag van creativiteit: ik zocht naar een originele vegetarische snack die ook kan dienen als hoofdgerecht.

Het begon met in de schil gekookte, lekker bloemige aardappels. Die heb ik tot puree gestampt, waaraan ik vervolgens van alles toevoegde dat me lekker leek: koriander, komijn, bosui, feta, citroenrasp. Eieren en wat bloem erdoor, even wentelen door paneermeel met sesamzaad en dan goudbruin bakken. Dien deze mediterrane lekkernijen warm op, en zie hoe ze als sneeuw voor de zon verdwijnen. Geschikt als snack of voorgerecht. Of geef ze als hoofdgerecht, bijvoorbeeld met een yoghurtsaus (met citroenrasp, wat knoflook en verse kruiden), en een salade of warme groente.

Ingrediënten

2 grote bloemige aardappels (ca. 600 g)
zout
½ citroen
1 bosui, in ringetjes
1 rood pepertje in kleine stukjes
100 g feta, verkruimeld
1½ tl gemalen komijn
3 el gehakte koriander
versgemalen peper
3 grote eieren, losgeklopt
ca. 1 volle el bloem
5 el sesamzaad
10 el paneermeel
extra vierge olijfolie

Bereiding (voor ongeveer 14 stuks): 

Boen de ongeschilde aardappels goed schoon en kook ze in een flinke bodem water met zout gaar. Rasp intussen de schil van de citroen dun af. Pers de citroenhelft uit. Laat de gare aardappels afkoelen en trek, zodra ze handelbaar zijn, de schil eraf. Stamp de aardappels fijn en meng met citroenrasp, krap 1 el citroensap, rode peper-stukjes, bosui, feta, komijn, koriander, wat zout en gemalen peper. Meng de eieren en bloem erdoor; voeg meer bloem toe als de massa te zacht is (het moet een samenhangend, stevig mengsel zijn). Roer in een diep bord sesamzaad en paneermeel door elkaar.

Verhit een laagje olie in een koekenpan. Maak van het mengsel ongeveer 14 balletjes en duw die enigszins plat (als een soort miniburger). Wentel ze dan door het paneermeelmengsel. Bak de kroketjes (in delen) goudbruin en gaar, in ca. 2 minuten. Keer ze pas als de onderkant een stevig korstje heeft. Bak dan de andere kant bruin. Voeg zonodig meer olie toe. Laat ze uitlekken op keukenpapier en dien direct op. Druppel er naar smaak wat citroensap (weinig!) over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden