null Beeld
Beeld

Achter de schermenChef opinie Monic Slingerland

Had Trouw het opiniestuk over de Transgenderwet niet moeten plaatsen? Onzin, vindt de chef opinie

Marte van Santen

Een veelgelezen opiniestuk van juriste Caroline Franssen maakte de afgelopen weken heel wat los. Ze betuigde daarin dat wijziging van de Transgenderwet vrouwen in gevaar brengt. Het regende reacties. Sommige mensen voelden zich gekwetst. Anderen vonden dat Trouw het artikel nooit had mogen plaatsen. Chef van de opinieredactie Monic Slingerland bestrijdt dat.

Minister Dekker van rechtsbescherming is van plan de Transgenderwet aan te passen. Als dat doorgaat, mag iedereen voortaan zelf zijn geslacht mag bepalen, zonder dat daar een artsenverklaring voor nodig is. Een fijne oplossing voor transgenders, stelt Franssen in haar opiniestuk. Maar de consequentie is volgens haar een fundamentele aantasting van rechten van vrouwen. Voorzieningen die meisjes en vrouwen privacy moeten bieden, zoals vrouwentoiletten, vrouwenkleedkamers en vrouwenopvang, zouden daardoor minder veilig worden.

Ze schreef: “Vrouwen kunnen namelijk aan de buitenkant niet zien of een ‘man in een jurk’ gevaarlijk of onschuldig of wel of niet geopereerd is en misschien alleen maar met zijn gender worstelt en geen vlieg kwaad doet. (…) Wereldwijd worden steeds meer incidenten gemeld van grensoverschrijdend gedrag in alle instellingen voor vrouwen waar trans-geïdentificeerde mannen (niet altijd geopereerd, dus dan met volledig functionerende penis) worden toegelaten.’’

Met haar stellingname maakte ze heel wat los. Reageerders beschuldigdenTrouw van het publiceren van ‘schadelijke, discriminerende uitspraken’ en eisten excuses aan de transgendergemeenschap.

Was je verrast door het grote aantal – vaak heftige – reacties op dit artikel?

“Ik weet dat dit onderwerp heel gevoelig ligt. Begrijpelijk, want de strijd voor gelijke rechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders – afgekort LHBT’s – is lang en moeilijk. Ik was dus niet echt verbaasd. Waar ik moeite mee heb, is dat een discussie over dit onderwerp zo snel polariseert. Mensen die twijfels hebben over de aanpassing van de Transgenderwet worden bijvoorbeeld al snel als homohaters weggezet. Terwijl het daar helemaal niet over gaat.”

Is het standpunt van Franssen ook het standpunt van Trouw?

“Het is een hardnekkig misverstand dat we als krant het inhoudelijk eens zouden zijn met alle opiniestukken die we plaatsen. Integendeel, vanuit de redactie geven we juist een podium aan zoveel mogelijk verschillende meningen. Met als doel lezers aan het denken te zetten en ze een vraagstuk van verschillende kanten te laten bekijken. De enige plek waar we als krant onze eigen mening verkondigen, is in het hoofdredactioneel commentaar.”

Dus Franssen heeft dit stuk niet in opdracht van jullie geschreven?

“Absoluut niet. Zij heeft het ons aangeboden. Vervolgens hebben wij besloten het te plaatsen.”

Waarom?

“Ik weet dat de discussie over deze verandering in de Transgenderwet in veel Europese landen speelt. In de Britse kranten The Times en The Guardian is er bijvoorbeeld ook een stevig debat over gevoerd. Het is kortom een maatschappelijk relevant en actueel thema. De ex-directeur van een Engelse vrouwengevangenis – in Engeland is de wet al is aangepast – schreef bijvoorbeeld dat daar 22 transgenders verbleven. Dat zorgde soms voor ongewenste en onveilige situaties. Zo zijn er meer voorbeelden. Reden genoeg om de tijd te nemen om goed na te denken over de mogelijke gevolgen van zo’n wetswijziging in Nederland. Het standpunt van Franssen voegt een belangrijke invalshoek aan de discussie toe. Juist omdat dat geluid weinig wordt gehoord, leek het ons waardevol haar artikel te plaatsen.”

Sommige mensen vroegen om excuses van de krant. Komen die er?

“Nee. Zoals onze hoofdredacteur Cees van der Laan al schreef in zijn wekelijkse brief aan de lezers: een stevige opinie verdient geen excuses. Om hem te citeren: ‘Het is juist de taak van de krant om een ander geluid, of zo je wilt een tegengeluid, voor het voetlicht te brengen.’ Om dezelfde reden hebben we een paar dagen na het artikel van Franssen óók een opiniestuk geplaatst, waarin tien belangenorganisaties haar van repliek dienen. De strekking van hun verhaal was: veiligheid is even belangrijk voor een transvrouw als voor een cisvrouw.”

Hoofdredacteur Van der Laan stelde in zijn brief dat Franssens’ opiniestuk kwam in een fase die hij typeert als een ‘transgenderhype’. Is het gebruik van die term geen olie op het vuur?

“Een hype is een onderwerp dat tijdelijk bovenmatig veel media-aandacht krijgt. Je kunt rustig stellen dat dat bij dit thema het geval is.”

Gaan jullie nog iets met al die reacties doen?

“Niet direct. Maar we blijven in de krant natuurlijk ruimte bieden aan debat. Dus ook over dit onderwerp.”

Welke keuzes worden er gemaakt bij het schrijven van artikelen en hoe pakken wij ons onderzoek aan? In Achter de Schermen vertellen journalisten van Trouw hoe ze te werk gaan.

Lees ook:
Chef opinie Monic Slingerland: De lezers houden ons constant scherp

Dagelijks komen bij Trouw zo’n vijftig lezersreacties en twintig opiniestukken binnen. Chef van de opinieredactie, Monic Slingerland, bepaalt samen met haar team welke daarvan een plek krijgen in de krant.

Wijziging Transgenderwet brengt de veiligheid van vrouwen in gevaar

Als mensen zelf mogen bepalen of ze man of vrouw zijn, tast dat de rechten van vrouwen aan in de sport, in gevangenissen, toiletten en opvanghuizen, betoogt Caroline Franssen. Ze is tegen deze voorgestelde aanpassing van de Transgenderwet.

Een stevige opinie verdient geen excuses van de krant

‘Met het plaatsen van een opinie-artikel van juriste Caroline Franssen hebben we ons niet populair gemaakt bij mensen die transgender zijn of hen een warm hart toedragen', schreef hoofdredacteur Cees van der Laan in zijn brief. Maar excuses komen er niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden