Het Amsterdams Gemengd Koor voor aanvang van de Johannes-Passion op 8 maart in het Concertgebouw. Beeld P.H. van Straaten
Het Amsterdams Gemengd Koor voor aanvang van de Johannes-Passion op 8 maart in het Concertgebouw.Beeld P.H. van Straaten

Achter de schermenAmsterdams Gemengd Koor

Amsterdams Gemengd Koor blikt terug op de corona-uitbraak. Hoe gaat het nu met de koorleden?

De reconstructie van kunstredacteur Peter van der Lint over hoe het coronavirus genadeloos toesloeg bij Het Amsterdams Gemengd Koor bracht een hoop teweeg. Het artikel is tot nu toe het best gelezen stuk op de site van Trouw van dit jaar, en werd door zowel binnen- als buitenlandse media opgepikt. Het koor wordt zelfs onderdeel van wetenschappelijk onderzoek. Een terugblik met de koorleden en de auteur.

Maud Sintenie

Koor- en bestuurslid Agnes van Straaten voelde zich wat gespannen, de dag voor de publicatie. “Hadden we er wel goed aan gedaan om in de openbaarheid te treden, ging het door me heen. Hoe zal het artikel overkomen?” Maar toen ze die zaterdag 9 mei de krant opensloeg bleek dat gevoel onnodig, vertelt ze. “Het was een schot in de roos. Op de goede manier beschreven en op het goede moment.”

Een ex-koorlid tipte de redactie van Trouw over de corona-uitbraak bij Het Amsterdams Gemengd Koor. Redacteuren mailden vervolgens naar elkaar: zit hier geen verhaal in? Kunstredacteur Peter van der Lint legde de vraag om een interview af te nemen voorzichtig neer bij het koorbestuur.

Zij stemden toe, maar wilden niet dat het een sensatieverhaal zou worden, juist omdat het voor het koor al zo heftig was. Dat wilde de auteur ook absoluut voorkomen. “Ik heb nagedacht over hoe ik de juiste toon kon vinden,” vertelt Van der Lint. “Ik dacht: als ik alle gebeurtenissen als een soort tijdlijn-verhaal onder elkaar zet is het misschien wel een zakelijk, droog verhaal, maar die feiten zijn van zichzelf al schokkend.” Het verhaal had geen extra sensatie nodig.

Die ene Passion die wel doorging, met rampzalige gevolgen. Lees hier de reconstructie die Peter van der Lint schreef over hoe het coronavirus Het Amsterdams Gemengd Koor in zijn greep kreeg.

Spookverhalen over het koor en het virus

Het interview kwam eigenlijk goed uit, vertelt Van Straaten, want er deden wat spookverhalen over het koor en het virus de ronde. “Ik kwam iemand tegen die een verhaal over ons had gelezen op Facebook. Dat klopte helemaal niet, er werden meer sterfgevallen in gemeld dan daadwerkelijk het geval was.”

Het artikel leverde een hoop reuring op, werd honderdduizenden keren gelezen en opgepikt door onder andere EenVandaag, talkshow ‘M’ en verschillende buitenlandse nieuwssites. Koorleden en het bestuur kregen van alle kanten positieve reacties en steunbetuigingen. “Een hart onder de riem”, zegt koor- en bestuurslid Renate Schoonderwoerd. “Ons verhaal in de krant heeft ook een gevoel van erkenning opgeleverd. Het stuk geeft goed weer wat wij hebben meegemaakt en hoe wij als groep zijn geraakt.”

Van der Lint ontving mailtjes van een aantal koorleden, die blij waren het verhaal het verhaal zwart op wit te zien. “Ze hebben het zelf meegemaakt, maar als je het geschreven voor je ziet op een heldere en duidelijke manier kan dat toch troost bieden”, merkte Van der Lint.

‘We willen graag weer samen zingen’

Het artikel vond zelfs z’n weg naar de wetenschap. Naar aanleiding van het artikel zocht een infectieziekte-epidemioloog van het Amsterdams Medisch Centrum contact. Van der Lint: “Een uitbraak in zo’n afgebakende groep is natuurlijk een interessante casus om te onderzoeken. Ik heb hem in contact gebracht met het koor.” Inmiddels stond al een onderzoek van het UMC Utrecht in de startblokken. Beide onderzoeksteams gaan waarschijnlijk samenwerken. De eerste vragenlijsten zijn al onder de koorleden verspreid.

Hoe het nu gaat met Agnes, Renate en andere koorleden? “Goed. We willen graag weer samen zingen. We hebben met zijn allen het gevoel dat we weer vooruit moeten kijken,” zegt Van Straaten. Niet meer naar de ellende achter hen, en naar het afscheid van een koorlid waarop ze zo graag samen hadden gezongen.

De meeste koorleden die ziek zijn geworden zijn inmiddels beter. Ja, ze gaan weer door. Maar vergeten doen ze niet.

Welke keuzes worden er gemaakt bij het schrijven van artikelen en hoe pakken wij ons onderzoek aan? In Achter de Schermen vertellen journalisten van Trouw hoe ze te werk gaan. Er is ook een Achter de Schermen podcast, die is hier te vinden. Of open hem via iTunes, Spotify en Google Podcasts.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden